Een reis door machtig China

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Het ene moment loop je via smalle steegjes naar een lokale markt met wierrook, geurend eten en bedrijvigheid; het andere moment sta je tussen wolkenkrabbers, neonverlichte uithangborden en een wereldeconomie. Welkom, dit is China.

Een machtig land, met veel contrasten en afstanden zijn groot. Immens eigenlijk. Beijing ligt op bijna 2.000 kilometer van Hongkong en van Shanghai naar Lhasa is het hemelsbreed bijna 4.400 kilometer. Keuzes maken is dus belangrijk. Reisorganisatie China online, onderdeel van Riksja Travel, stelt er een paar op een rijtje om het jou gemakkelijker te maken.

Beijing

De meeste reizen beginnen in Beijing, en niet alleen om de logische route is de wereldstad een aanrader. De Verboden Stad is gigantisch, je kunt je bijna niet voorstellen dat hier vroeger Chinese keizers eeuwenlang afgesloten leefden van de buitenwereld. Grenzend aan de stad ligt het Tian’anmen Plein, beter bekend als het plein van de Hemelse vrede. Een historische plek, waar ook tragische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Sla ook niet de Lama tempel en Tempel van de Hemel over, én heb je tijd over ga dan naar het Zomerpaleis.

Buiten deze highlights vonden wij het ook erg bijzonder om een wandeling te maken door de oude hutongwijken. Veel van deze wijken zijn verwijderd vlak voor de Olympische Spelen, maar (gelukkig) staan er nog een paar overeind. Hutongwijken zijn traditionele wijken, bestaande uit (hele!) kleine huisjes van vaak 1 woonlaag hoog, in smalle steegjes en sanitaire voorzieningen zijn vaak gedeeld. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hele gezinnen zo klein leven. Een hele andere kijk op Beijing.

wierook-beijing-china

Xi’an

Naar Xi’an gaan reizigers om het Terracottaleger. De plek doet aan als een museum, verwacht dus niet dat je daadwerkelijk tussen de soldaten loopt. Toch wil je de duizenden soldaten op een rij gezien hebben. De stad Xi’an vonden wij zelf nog leuker. Je hebt de Belltower, het middelpunt van de stad. Vlak daar tegenover de Drumtower. Deze kun je beide van binnen bezoeken. Vlak hier achter ligt de moslimwijk, waar je lekker kunt eten. Wat? Denk aan: ‘Islamitisch eten met een chinees sausje’. En dan kun je daarna met een (volle) buik slenteren door de bazaar opzoek naar souvenirs, als je wilt.

terracotta-leger-china

Xiahe en omgeving

Tibetaanse en Mongoolse invloeden, weinig reizigers zijn je voorgegaan. Rondom Xiahe ligt een nomadengebied met weidse grasvlaktes, grazende yaks en complete (nomaden)gezinnen die van plek naar plek trekken. In Xiahe ligt het indrukwekkende Labrang klooster, waar pelgrims aan gebedsmolentjes draaien. Reis vervolgens naar plekken als Langmusi (3.300 meter hoog) waar een grote Tibetaanse gemeenschap leeft en Songpan waar je kan afsluiten met een kopje yakboter. Tijdens je reis kom je weinig andere reizigers tegen, maar dit betekent ook dat accommodaties eenvoudig zijn. Je krijgt er wel een bijzondere reis voor terug!

monniken-xiahe-china

Tibet

Liever echt naar Tibet? De afgelopen twee jaar gaf de Chinese regering nauwelijks permits uit aan westerse toeristen, maar vanaf 2014 worden deze weer afgegeven. Tibet is een reis naar een gebied met een diepreligieuze en boeddhistische cultuur, gecombineerd met een spectaculaire natuur. Kale vlaktes, diepblauwe meren, bergen met sneeuwtoppen, alles op grote hoogte en natuurlijk werelds grootste berg: de Mount Everest. Ga je naar Tibet bezoek dan niet alleen Lhasa. Alles daarbuiten is net zo mooi en spectaculair: het meer Nam Tso, en heilige plekken als Gyantse, Shigatse en Everest basecamp.

monniken-tibet

Yangshou

Een favoriet plekje om even bij te komen van het soms hectische China. Yangshou ligt omgeven tussen piekerige karstbergen, maar omdat de stad wel meer gevonden wordt door reizigers verbleven wij liever op het platteland. In Yangshou vind je namelijk tegenwoordig veel barretjes, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Op het platteland liggen nog enkele buitenverblijven met meer rust. Het is jij en de natuur. De volgende dag kun je bamboevaren, fietsen, wandelen of een van de karstbergen (bijv. Moon Hill) beklimmen.

yangshou-china

Shanghai

Het lijkt wel alsof je reist naar de toekomst: hoge wolkenkrabbers, knipperende reclameborden en een winkelstraat die nooit meer eindigt. En dan heb je ook nog Maglev trein (de snelste ter wereld) die met ruim 430 kilometer vooruit blaast. Shanghai is een belevenis opzich. Wandel je iets verder dan de moderne straten dan zie je ook dat Shanghai grote contrasten heeft: opeens sta je in smalle straatjes met wierrookwinkeltjes, lokale marktjes met (bijzondere) Chinese delicatesse en helaas ook veel armoede. Dit is Shanghai, een stad met grote contrasten tussen arm, rijk, west en oost.

shanghai-china

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *